Om Engelsk bulldogg rasen

bulldog no photo
Engelsk Bulldogg

Historik
Rasen är mycket gammal, exakt hur gammal vet ingen, men bulldoggsliknande hundar finns dokumenterade sedan 1200-talet och användes bland annat till tjurhetsning och hundslagsmål. Hundtypen föll därefter nästan helt i glömska, men entusiaster avlade fram rasen till en fredlig sällskapshund. Därmed tog den moderna bulldoggen form, men dess nuvarande utseende har tämligen lite gemensamt med forna tiders hetshund. Det är Englands nationalras och gjorde debut i utställningsringarna 1860.

Användningsområde
Engelsk bulldogg är en sällskapshund och som alla hundar behöver den motion och stimulans för att må bra. Maratonlopp är inget för bulldoggen men väl långa promenader i skog och mark.

Hälsa
Inom rasen förekommer hälsoproblem med andning, rörelser, hud och ögon. Rasklubben och seriösa uppfödare arbetar aktivt för att komma till rätta med problemen och gör det bland annat genom Rasspecifik Avelsstrategi (RAS) och tydliga avelsrekommendationer. Rasen finns med i de Särskilda Rasspecifika Domaranvisningarna (SRD).

Egenskaper / Mentalitet
Den engelska bulldoggen ger intryck av beslutsamhet, styrka och aktivitet. Den är alert, djärv, lojal, pålitlig och modig. Uppträdandet är oförskräckt med tillgivet kynne. Man kan också beskriva den som den perfekta kompisen, bästa familjemedlemmen… förmodligen lika många epitet som bulldoggsägare.

Storlek och utseende
Rasen är en släthårig, kraftigt byggd hund, ganska lågställd, bred, kraftfull och kompakt med tämligen stort huvud. Den har kort ansikte, nospartiet är brett, trubbigt och uppåtsvängt. Kroppen kort och kompakt. Benen är bastanta och välmusklade. Vikt för hanar är ca 25 kg och för tikar ca 23 kg. Färgen är enfärgad, enfärgad med svart mask eller svart nosparti, brindle, röd i olika nyanser, fawn, blekgult, vitt och vitt med någon av dessa färger.

Pälsvård
Det som är viktigt med rasen är att bulldoggens hudveck kräver regelbunden omvårdnad. Tips och råd får du av uppfödaren. Annars är pälsen lättskött eftersom rasen är korthårig.

Övrigt
Skaffa dig kunskap om rasen så du vet att det är rätt ras för dig och för att ge dig möjlighet att hitta rätt uppfödare. Kontakta rasklubben via webbplatsen, delta i klubbens aktiviteter, bekanta dig med uppfödare och gå på utställningar så att du kan bilda dig en egen uppfattning.